Bahan-bahan ( 4 orang makan )
- 1 paket mi kuning-basuh&celur
- 1 paket kecil pati santan-santan kotak&santan serbuk boleh juga
- 2 sudu besar serbuk kari
- 3 sudu besar lada kisar-boleh kurang kalau x mahu pedas
- sedikit serbuk kunyit
- sedikit air asam jawa
- 1/2kg udang-ikut suka nak byk atau sikit (buang kulit)
- 1kg kerang-ikut suka nak byk atau sikit(rebus&ambil isi)
- 2 keping fishcake-dipotong
- 1 paket fishball-ikut suka potong/tidak
- 1 ikat sayur sawi-dipotong,basuh&celur
- 200gram Taugeh-basuh&celur
- 1 batang bunga kantan-belah dua/empat(kalau x ada x sedap)
- 2 biji telur-direbus,kupas&potong 2 atau 4
- 2 ulas bawang kecil-ditumbuk
- 2 ulas bawang putih-ditumbuk
- Sedikit halia-ditumbuk
- Minyak-untuk tumis
- Garam-secukup rasa
- Air masak
- 2 keping tauhu goreng-x ada x apa
- 1 paket tauhu kering-dipotong dua
- Daun sup&bawang goreng-hiasan
Cara-cara
- Panaskan periuk dengan sedikit minyak masak.
- Tumiskan bawang kecil,putih&halia.
- Gaul rempah kari&lada kisar dgn sedikit air sehingga sebati&tumis sekali dgn bawang serta halia tadi.
- Sesudah agak naik minyak&masak lada serta rempah tadi,masukkan air asam jawa serta garam.
- Masukkan fishcake&fishball.
- Masukkan pati santan,air&bunga kantan.
- Masukkan tauhu kering,tauhu goreng&udang.
- Masukkan isi kerang.
- Siap untuk dihidang.
- Selepas mi diisi dgn kuah kari,boleh hiaskan dgn sawi&tauge yg telah dicelur diatasnya.Hias juga dgn daun sup&bawang goreng.
No comments:
Post a Comment